Selecteer een pagina

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Een bekende of vriend/in vraagt je een gunst en je vind het moeilijk om te weigeren. Zelfs tegen een onbekende colporteur op straat kan je geen Nee zeggen. Nee zeggen tegen een ander is JA zeggen tegen jezelf. Wees niet bang om NEE te zeggen tegen een ander, want als je steeds JA zegt tegen een ander, terwijl je eigenlijk Nee bedoelt, kan dat consequenties geven voor jezelf, je stelt jezelf teleur met alle gevolgen van dien. Teveel rekening houden met een ander, betekent dus automatisch dat je te weinig rekening houdt met jezelf. Denk daar eens aan als je op het punt sta om weer JA te zeggen, wanneer je iets gevraagd wordt. Het zal je energie geven. Je mag veel meer NEE zeggen dan je dacht. En denk eraan, wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je ook veel meer voor een ander betekenen.

Zeg wat je wel wilt zeggen

Je grenzen aangeven is best moeilijk, want je wilt een ander niet graag teleurstellen of kwetsen. Vanuit deze angst ontstaat vaak een onduidelijke boodschap voor je en vanuit deze angst krijgt de ander de mogelijkheid om je over te halen om toch JA te zeggen. Door te zeggen wat je wel wilt kan je duidelijk zijn over wat je wel wilt zonder dat je de ander kwetst.

Een voorbeeldje: Je zit gezellig op de bank te genieten van een goed boek. De buurvrouw belt aan en vraagt of je een kopje koffie bij haar komt drinken. . O jee, denk je, daar zit ik nu echt niet op te wachten! Maar omdat op deze manier te zeggen, klinkt best bot.. Beter is dan om te zeggen: Ik vind het heel gezellig om een kopje koffie bij je te komen drinken, maar nu even niet. Ik ben een spannend boek aan het lezen en ik wil even van het alleen zijn genieten. Een andere keer graag.  Zeg dus wat je wel wilt en je kunt NEE zeggen zonder schuldgevoel.